Behandelingen

Behandelingen

Met mijn behandeling streef ik ernaar om het zelfhelend vermogen van het paard aan te spreken en herstel van de klachten te bevorderen. Hierbij maak ik zoveel mogelijk gebruik van acupunctuur, chiropractie en natuurlijke middelen, maar soms is het nodig om ook reguliere medicatie te gebruiken.

Ik hoef geen keuze te maken tussen de reguliere diergeneeskunde en de “alternatieve” diergeneeskunde. Het paard moet de behandeling krijgen die nodig is om tot het beste resultaat te komen. Ik werk al jaren graag met acupunctuur, chiropractie en natuurlijke medicatie en dit zal ik als eerste inzetten om het paard beter te krijgen.

Het paard wordt tijdens het consult in zijn geheel nagekeken. Door verder te kijken dan alleen het probleem/de klacht kunnen we onderzoeken of er een diepere of achterliggende oorzaak te vinden is. Dat wil zeggen dat ook de omgeving, de voeding, de ruiter, het karaktertype, het zadel en hoofdstel, de voedingssupplementen, het hoefbeslag mee worden genomen in het onderzoek.

Acupunctuur
Tijdens mijn het studie acupunctuur is er voor mij een hele nieuwe wereld opengegaan. Een wereld van eindeloze mogelijkheden. De acupunctuur en hiermee de oosterse zienswijze van ziekte en gezondheid is een enorme verrijking geweest in mijn ontwikkeling als dierenarts. De acupunctuur heeft mij verbanden laten zien die ik makkelijk kan combineren met de westerse  diergeneeskunde. Nog dagelijks ben ik onder de indruk van de invloed die acupunctuur kan hebben op het lichaam.

Acupunctuur betekent letterlijk prikken met naalden. Maar het is zoveel meer. De oosterse zienswijze achter de acupunctuur helpt mij de achterliggende oorzaak te vinden van het gezondheidsprobleem.

Acupunctuur is toepasbaar bij bijna ieder paard en kan zijn positieve invloed hebben bij bijna iedere klacht. Het is goed te combineren met chiropractie, kruiden en ook met een reguliere behandeling. Het kan direct een ontspannend effect geven en geeft dus ook direct een pijnverlichting.

Acupunctuur gaat over Qi (energie) en heel simpel gezegd laten we de Qi weer stromen door het lichaam en stimuleren we hiermee ook het zelf-herstellend vermogen van het lichaam.

Chiropractie
Chiropractie is een vorm van manuele therapie. Bij chiropractie is het de bedoeling dat na de behandeling de bewegelijkheid van het lichaam verbetert en de pijn vermindert tot zelf helemaal verdwijnt.

Chiropractie is geen “kraken” maar een zachte, stevige, gecontroleerde behandeling.

Voor de chiropractie krijgt het paard eerst een acupunctuurbehandeling. Hierdoor is het paard meer ontspannen en is sederen niet nodig.

Fytotherapie
Fytotherapie is het werken met kruiden. Deze kruiden kunnen een ondersteunende rol bieden bij de behandeling van het paard. Door te werken met natuurlijke middelen is de kans op bijwerkingen kleiner. Het is wel bekend dat bij sommige middelen de klachten eerst wat kunnen verergeren voordat er een verbetering optreedt.

Er is een ruime keuze uit middelen voor de verschillende klachten. Door te testen welk middel het best bij het dier past op dat moment is het mogelijk om met zo min mogelijk middelen tot het gewenste effect te komen. Fytotherapie kan vaak zonder probleem naast de reguliere medicatie gebruikt worden. Maar alles altijd in overleg.

Spoed
Bij spoed bel altijd eerst je reguliere dierenarts voor de behandeling van het paard. Daarna is het altijd mogelijk om contact met mij opnemen om te bespreken of er ondersteuning mogelijk is.

Eind december 2023 stopt de paardenpraktijk.

Lieve Allemaal,

Ik ga eind december 2023 stoppen met de paardenpraktijk.
Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie vertrouwen in mij.
Ik heb zoveel mooie herinneringen en verhalen aan jullie en alle prachtige paarden.

Helaas heb ik geen opvolgers dus ik kan jullie naar niemand doorsturen.
Ik wens jullie allemaal het beste en gezondheid voor mens en dier.

Veel liefs Annika